ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Στοιχεία Επικοινωνίας

Εκλεγμένος

Εκλογική Περιφέρεια

Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών

Διεύθυνση

ΠΛατεία Συντάγματος

GPS

37.973462217993, 23.740371545082

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Αθήνα, 4 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 7 Ιουλίου 2019 και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 11 Ιανουαρίου 2016.

Είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Είναι εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τις εκλογές του 2004. Από το 2013 ως το 2015 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Απόστολο Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά την νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με ποσοστό 39,85%, ο Μητσοτάκης, ως πρόεδρός της, σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ανέλαβε την πρωθυπουργία. Κατά την πρωθυπουργία του διαχειρίστηκε την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα και την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι ο μοναχογιός και το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από οικογένεια πολιτικών και είναι απόγονος της αδερφής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Όταν ήταν έξι μηνών, ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα. Έναν χρόνο αργότερα, δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και έτσι αναχώρησαν για το Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Το 1997 νυμφεύτηκε την πολωνικής καταγωγής Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επιχειρηματία και πρώην τραπεζικό στέλεχος. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Ομιλεί, πέραν των ελληνικών, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Επαγγελματική σταδιοδρομία
Έχει εργαστεί στις αγγλικές Chase Investment (περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος 1992) και McKinsey (πρακτική εξάσκηση Απρίλιος-Μάιος 1993, σύμβουλος 1995-1997) και σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Ήταν ιδρυτής και γενικός διευθυντής (CEO) της NBG Venture Capital (1999-2003).

Θέλετε να
προβληθείτε;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση