ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Εκλεγμένος

Εκλογική Περιφέρεια

Α΄ Θεσσαλονίκης

Γέννηση

Κιλκίς, 02/06/1961

Οικογενειακή κατάσταση

Έγγαμος, με δύο παιδιά

Ιδιότητα

Εκπαιδευτικός

Διεύθυνση

Εγνατίας 76, Θεσσαλονίκη 54624

Τομείς ενδιαφέροντος

Ανθρώπινα ΔικαιώματαΔιεθνείς ΣχέσειςΔικαιοσύνηΕκπαίδευσηΚοινωνική Αλληλεγγύη

Διεύθυνση

Εγνατίας 75 Θεσσαλονίκη

GPS

40.6343883, 22.9474374

Τηλέφωνο

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ιστοσελίδα

Φόρμα Επικοινωνίας

Ο Γιάννης Αμανατίδης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς. Μέχρι το 1978 έζησε στην Τερπνή Σερρών. Είναι παντρεμένος με τη Σταματία Μουστάκα, δασκάλα και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς.

Από το 1996 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών της πρώτης (Ιούνιος 2015) και της δεύτερης (Σεπτέμβριος 2015) κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές Μαΐου του 2012 και επανεκλέχτηκε σε αυτές του Ιουνίου του 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Ε.Κ.Κ.Ε. Παιδείας και της Ε.Κ.Κ.Ε. Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση επαφών κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών προσωπικοτήτων ή θεσμών τόσο για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για τη συμβολή της στον σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Βιογραφικά Στοιχεία

Σπουδές:
Τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά

Πολιτική και Κοινωνική Δράση

Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς. Από το 1996 υπήρξε μέλος συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και των Δημοσίων Υπαλλήλων. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και επανεξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα. Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση επαφών κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών προσωπικοτήτων ή θεσμών. Στις 17 Ιουλίου 2015 του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι και 31 Αυγούστου 2018. Ήταν υπεύθυνος του ενιαίου διοικητικού τομέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπαγόμενων σε αυτόν υπηρεσιών.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεκλέχθηκε Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Απόψεις και Προτάσεις

Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, στον Γιάννη Σπ. Παργινό, για την εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή Αλλαγή» – «Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επόμενη μέρα», δηλώνει ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει, πως «ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας, του πληθωρισμού και έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Κρίνει δε, αρνητικά τις δημοσκοπήσεις, καθώς, «αποσκοπούν να διαμορφώσουν αντί να αποτυπώσουν την κοινή γνώμη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζει, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «τη χειρότερη Δεξιά κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο». Γιατί…, μήπως είναι ολίγον τι υπερβολικό…;;;

Ακριβές, θα έλεγα πως είναι. Αρκεί μια ματιά στην ελληνική κοινωνία και την καθημερινότητα των περισσότερων νοικοκυριών της χώρας σήμερα, για να καταστεί σαφές και σε αυτούς που έχουν μια διαφορετική εικόνα, χάρη στις επικοινωνιακές επενδύσεις αυτής της κυβέρνησης.

Υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία, εγχώριων και διεθνών οργανισμών, που δείχνουν μείωση των εισοδημάτων, αύξηση των ανισοτήτων, όργιο πελατειακών προσλήψεων και απευθείας αναθέσεων με κερασάκι στην τούρτα τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και βεβαίως η καθημερινότητα του καθενός.

Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας , του πληθωρισμού και έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς και την μεσαία τάξη φτωχότερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, «Απλώνει χέρι συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις». Όμως, αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις, δείχνουν να βρίσκονται σε μια «εμπόλεμη κατάσταση». Κατά πόσον και πως είναι εφικτή μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία»…;;;

Για μας και εφικτή και αναγκαία είναι μια πολιτική συνεργασία για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, που θα αλλάξει πορεία στη χώρα και θα απαντήσει στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στις θέσεις και τις βλέψεις συγκεκριμένων συμφερόντων ή πολιτικών επιγόνων που θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους.

Άλλωστε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καινούρια. Διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν από 3 χρόνια και τότε έλεγαν ότι είναι ουτοπική. Σήμερα αντιλαμβάνονται ότι είναι ρεαλιστική. Γι’ αυτό και τρομοκρατημένοι επιτίθενται.

Σε ποια θέματα, μπορεί να «δέσει» ένα μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα…;;;

Η πρότασή μας βασίζεται πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Γι’ αυτό δώσαμε στην δημοσιότητα τα 11 άρθρα Του Συμβολαίου για την Αλλαγή, την δική μας πρόταση για την δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστεύω πως το 1ο με το 3ο κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής και διεκδικούμε την καθαρή νίκη μας στις εκλογές, ώστε να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κόμμα σε αυτή την φάση θέλει να μεγιστοποιήσει τα ποσοστά του και γι’ αυτό περιχαρακώνεται. Όμως, ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική και τις μετεκλογικές κρίσιμες αποφάσεις μεσολαβούν οι εκλογές που αποτυπώνουν την λαϊκή βούληση.

Όποια προοδευτική δύναμη υποστηρίζει μεν την απλή αναλογική, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν, νομίζω ότι θα κριθεί αυστηρά από τους δημοκρατικούς πολίτες, διότι στις 21 Μαΐου όποιος βγει πρώτος φτιάχνει κυβέρνηση και το δίλημμα είναι “Μητσοτάκης ή Αλλαγή” – “Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επόμενη μέρα”.

Μόνο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κερδίσει τις εκλογές, θα έχει την αριθμητική δυνατότητα, την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής.

Οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεύτερο και με διαφορά, δεν σας προβληματίζουν …;;;

Ασφαλώς, ωστόσο αφενός έχω δει επανειλημμένως τη διάψευση των δημοσκοπήσεων (2015 και 2019) και αφετέρου εκτιμώ πως όσες δημοσκοπήσεις γίνονται, αυτό το διάστημα, αποσκοπούν να διαμορφώσουν αντί να αποτυπώσουν την κοινή γνώμη. Άρα.. σε λίγες μέρες θα δούμε.

Θέλετε να
προβληθείτε;

Επικοινωνήστε μαζί μας